Kielijänne on kielen alapuolella oleva jänne, joka on osa suunpohjan faskiarakennetta.
Jos kielijänne on kireä, saattaa lapselle syntyä ongelmia imuotteessa tai myöhemmin syömisen tai puheenkehityksen kanssa. Kireä kielijänne voi aiheuttaa lapselle myös muita kireyksiä suun alueella tai muualla kehossa.
Yleisin syy hakeutua kielijänteen arvioon ovat erilaiset imetysongelmat, ongelmat vauvan imuotteessa ja sen myötä imetyskipu tai toistuvat tiehyttukokset tai rintatulehdukset.
Joskus hyvin kireä kielijänne vaatii leikkaushoitoa, mutta lievissä tapauksissa oireita voidaan helpottaa ja kielen toimintaa parantaa suun ja kasvojen alueen faskiakäsittelyllä ja harjoitteilla. Fysioterapiakäynneistä on hyötyä myös silloin, kun lääkäri on todennut leikkaustarpeen. Asiaan perehtyneeltä fysioterapeutilta saa apua ja ohjeita leikkaushoidon jälkeisiin, kuntoutuksen kannalta välttämättömiin käsittelyihin ja harjoitteisiin, joita voi harjoitella jo ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeisillä käynneillä tarvittaessa tarkennetaan kotihoito-ohjeita ja tehdään lapselle kuntoutumista tukevaa suun, kasvojenalueen ja kehon käsittelyä.
Vastaanotollani tutkin ja kuntoutan kielijänteen sekä suun motoriikan lisäksi aina lasta kokonaisvaltaisesti, mm havainnoimalla lapsen sensomotorista kehitystä, asennonhallintaa ja jäntevyyttä, koska kieli ja suun motoriikka ovat oleellinen osa kehon kokonaisuutta.
Yksi kommentti artikkeliin ”Kireä kielijänne ja fysioterapia”
Kommentointi on suljettu.